КАЖИ МИ...
(откъс от поема)
Кажи ми защо Архимед,
откривател на толкова много неща -
дори и на лоста,
със който човекът строи
и
руши,
не сложил е камък
в основите слаби на моста,
по който минават
човешки души?
Бил казал, че може да вдигне земята,
но камъка все пак не успял.
А ти неуморно прехвърляш мостове,
над буйно течащи реки,
в чиито пенливи и мръсни води
ни дебнат със зинала паст
чудовища, сякаш от ада дошли.
Нерядко предлагаш за размисъл
загадъчни, питащи теми,
които вълшебно преливат в дъга.
С безбройни нюанси дъгата е пълна,
с вълнуващи сцени и фон.
Но често пристига тъгата,
поглъща дъгата –
оставяйки мъка, понякога стон.
© Христо Запрянов Todos los derechos reservados
Благодаря!