Катя
Това е спомен... Беше вечер...
Морето плискаше лениво –
внезапен бриз за път предречен
пак виеше нетърпеливо...
Вълните лягаха в прибоя,
но с ритъмът си неумо́рен –
те връщаха се във двубоя
с брегът скалист и непоко́рен...
Проблясваше самотен фара
и той във спомен свой увле́чен –
над мен в космична надпревара
изгряваха звездите вече...
Една от тях за миг проблясна,
а огнен шлейф вдълба́ следата,
но във феерия прекрасна
тя не достигна до Земята...
На този бряг, сега безличен,
(не помня колко ли години!...)
оставил бях едно момиче
с очи като морето сини.
Със по́лъха на бриз вечерен
и тайнството на залез нежен –
то бе се сгушило във мене
и галех го със жест копнежен.
Щастлив, бях искал да изпратя
послание до Боговете –
когато то ми каза: „Катя“
и ме понесе с ветровете...
„Това е името ми: Катя.
Да тръгна искаш ли със тебе?...“
... Но Вятърът откъм Съдбата
бе хвърлил вместо мене жребия...
И Катя на брега остана
със обещание да чака,
а мен ме грабна Океана
на ураганите във мрака.
... Към мен жената дето тича
днес с жестове необясними –
не е ли моето момиче
с очи като морето сини?...
Дали́ е милост на Съдбата,
или́ щастливият ми жребий?...
– Не е мираж, това е: Катя –
дочакала върви към мене!...
Но с бели нишки във косите
на Времето е тя платила
и с бръчици покрай очите –
изплетени от нежна свила...
Навярно имало е о́ще:
безкрайна самота в годините
с несвършващи безсънни но́щи
и у́прек таен от роднините!...
А плащала е без да смята,
че нищо Времето не връща
в живота – и така сама тя
за двама плащала е всъщност!...
И изведнъж разбрах Вината,
която имам аз, защото
(макар от мен не осъзната!)
тя е замествала Живота ѝ...
И опустяха ми внезапно
безкрайните ми дестинации,
и всички кръчми с непонятното
привличане от морски грации!...
Дори и тия фантастични,
магични залези в моретата
отрекох сам категорично
в безбрежието на Планетата...
... Прегърнах Катя... После двама
поехме по брега нататък
да търсим дом, а знаех само,
че Пътят няма да е кратък...
10.07.2020.
Едно време в Южните морета
© Коста Качев Todos los derechos reservados
Едно време в Южните морета
Красиво разказан спомен! Само ще почакаме малко да го напишеш! (шегувам се - виж си датата!)