Коледа трийсет и осем,
Исус се роди през нощта,
а от мене, пред входа, на метри,
разпъват отново Христа.
В това бяло, снежно, тържество.
Гугутки сгушени, добрички.
Чакат, топлещи се Рождество,
блестят снежинките звездички.
И ни обгръща небосводът син.
Луната слънцето прегръща.
Дядо Коледа излиза от комин,
покачва се на следващата къща.
Притихнаха и селото, градът.
Вселената усмихнато мълчи.
Деца не могат да заспят,
защото пак ни се яви,
в онези стари, прашни ясли,
споменът, отново съживен,
споменът със който сме порасли,
Спасителят, за нас роден.
Тъй и тази година замина,
донесе ми бяло в брадата,
успях, не изчезнах в чужбина,
не хванах бика за рогата.
Не че много се мъчих,
даже, честно, всъщност, май хич.
Със римички разни се пъчих
и правех се смешно на пич.
Защо ли наместо гаргара,
да си правя със чай и коняк,
да взема билетче на гара,
чакайки чудният влак.
И когато под мене перонът,
затрепери и чуя шума
и скърцайки спре се вагонът,
и отвори се тази врата.
Без и миг да се бавя,
да скоча аз смело, напред,
че нищо друго не правя,
освен друг някой улав куплет.
А после, седнал, в купето,
ще зяпам ли, зяпам навън,
да зърна нейде в небето,
дъгата в последния сън.
Сън, който няма да свърши.
Дъга, под която вечно летиш.
И вятър перчема ти кърши,
и стихове луди мълвиш.
Отворих очи пак в кревата,
влакът не спря през нощта,
и пак вместо мен, на гредата,
току роден, приковаха Христа.
© Лебовски Todos los derechos reservados
Поздрави, Лебовски!