Към българския народ!...
българската нация е в депопулация
и въпрос на време е вече кога ще изчезне
Народе български защо ли
все влачиш тъжната съдба:
на Бог ли криво ти се моли,
или Той криво те разбра!...
Все някой друг ти е виновен
за скапаното дередже.
Къде е оня дух бунтовен
на някогашните мъже!...
Защо все в кръчмите основно
се биеш яростно в гърди,
но после тръгваш си виновно
в нощта на люшкащи тълпи!...
Лъжепророци си измисляш
и малоумно подир тях
вървиш със тъпа упоритост,
и суеверен, стаден страх!...
Че кой до днес ли не те лъга,
и обещава бъднина!!!
Не мислиш ли, че много дълго
на дъното си в тъмнина!...
Не помнят нищо ветровете,
ако не носят семена!...
Забравили са вековете
безброй могъщи племена...
... Защо в съдбата на обречен
и ти към бездната вървиш!...
... Забравил даже оня вечен
инстинкт в света: да се плодиш!...
Коста Качев,
19.01.2014.
© Коста Качев Todos los derechos reservados