22 dic 2022, 17:14

Ледено хоро 

  Poesía » Otra
684 1 1

Януари чак дъхът смразява,

ритуалът е за хора с буйна кръв.

Шествието към реките тръгва,

с ход тържествен попът води всички пръв.

 

Сутрин хванати за раменете

с бели ризи влизат в речните води,

да са силни, здрави тук мъжете,

за труда им Бог да ги благослови!

 

Гайда пропищява, тъпан бие

на Богоявление, Йордановден,

мъжко ледено хоро се вие

с порива на Северняка най-студен.

 

Попът кръста хвърля днес в морето

и в реките също гмурват се без ред.

На плувците топло е в сърцето,

който го извади носи му късмет.

 

Литургията навън започва

и свещеник благославя с „водосвет”.

Осветената вода лекува,

носи здраве, щастие и берекет.

 

© Силвия Милева Todos los derechos reservados

Comentarios
Por favor, acceda con su perfil, para poder hacer comentarios y votar.
Propuestas
: ??:??