Януари чак дъхът смразява,
ритуалът е за хора с буйна кръв.
Шествието към реките тръгва,
с ход тържествен попът води всички пръв.
Сутрин хванати за раменете
с бели ризи влизат в речните води,
да са силни, здрави тук мъжете,
за труда им Бог да ги благослови!
Гайда пропищява, тъпан бие
на Богоявление, Йордановден,
мъжко ледено хоро се вие
с порива на Северняка най-студен.
Попът кръста хвърля днес в морето
и в реките също гмурват се без ред.
На плувците топло е в сърцето,
който го извади носи му късмет.
Литургията навън започва
и свещеник благославя с „водосвет”.
Осветената вода лекува,
носи здраве, щастие и берекет.
© Силвия Милева All rights reserved.