Достига лятото предела си
на щедрост без задръжки.
Пронизва ни слуха и хорът на цикадите,
полепнали по старите привички.
Преди началото на края се стараят
да задържат за още малко
ефимерната ни усетливост за значимост,
че сме вечни и незаменими божи птички.
Вулканът огнен е събуден, чака дан,
издишва тежко, гневна лава тлее.
Красиво зарево, възторг и ужас спотаен,
доколкото е верен погледът ни изумен
през слънчевите очила. Поне за миг сме защитени.
Ще се помаем в гледката и продължим:
с непомерна за сърцето тежест или с леконравие,
присъщо на щурците, без умисъл за утрешния ден.
Подир един единствен миг ще стане ясно
и везните безпощадно ще отмерят -
импулс към дъното до пепелта на крайната печал
или към пурпура на богоравна същност.
© Христина Комаревска Todos los derechos reservados