12 ene 2010, 15:02

Малката цигуларка 

  Poesía » Otra
534 0 12

 

 

В този подлез на скитащи цигани,

на пласьори на дрога и плът,

зърнах лъч на надежди отминали

на момичето малко в лъка.

 

 

Тя с игривите пръсти опитваше

върху струните странен мотив.

Изведнаж водопади избликнаха -

бели птици от нотния лист.

 

 

И от всичките ъгли на подлеза

мракът хукна навън и се скри.

Минувачите спираха погледи

на момичето с руси коси.

 

 

А цигулката сякаш въздишаше

и лъкът ту във плач заскрипти,

ту изтръгваше трели, извисени

над прихлупени сиви стени.

 

 

Забелязах и в грубия циганин

светъл лъч в умилени очи.

Той с щастлива усмивка намигна ми

и с монета детето дари.

 

 

Но със нея дали ще изхрани

своя брат - надалеч да лети?

Ще ли свехнат душевните рани,

или хляба с честта ще плати?

 

 

В този подлез на скитащи цигани,

на пласьори на дрога и плът,

зърнах лъч на надежди, пристигнали

за големите сцени на път.

© Иван Христов Todos los derechos reservados

Comentarios
Por favor, acceda con su perfil, para poder hacer comentarios y votar.
Propuestas
: ??:??