http://www.vesti.bg/index.phtml?tid=40&oid=3313031
"Миньорите не искат да работят до гроб"
Лозунг от протеста срещу увеличаване на възрастта
и стажа за пенсия
Тъжните сини очи на миньора...
изпод каската няколко кичура побелели...
Той знае какво е и "Горе", и "Долу" -
труд в черните пластове без предели.
Да, лампата лъч е - за Слънце напомня,
по нейната нишка Надежда го връща,
крепи го единствено Вяра огромна,
че тя му показва пътя за вкъщи.
Мъже мълчаливи, корави и груби
безропотно слизат надолу, надолу,
но светлото в тях своя блясък не губи:
те честно изкарват си хляба. В неволя
сега е трудът им. Че някой решава
последните сили докрай да им вземе.
"Не искаме - казват те - в нашта държава
там, дето си вадиме хляба... там и да мреме!"
© Нина Чилиянска Todos los derechos reservados