Oct 7, 2010, 4:08 PM

Миньорите 

  Poetry » Civilian
510 0 2

         

http://www.vesti.bg/index.phtml?tid=40&oid=3313031

 

   "Миньорите не искат да работят до гроб"

             Лозунг от протеста срещу увеличаване на възрастта

             и стажа за пенсия

 

Тъжните сини очи на миньора...

изпод каската няколко кичура побелели...

Той знае какво е и "Горе", и "Долу" -

труд в черните пластове без предели.

 

Да, лампата лъч е - за Слънце напомня,

по нейната нишка Надежда го връща,

крепи го единствено Вяра огромна,

че тя му показва пътя за вкъщи.

 

Мъже мълчаливи, корави и груби

безропотно слизат надолу, надолу,

но светлото в тях своя блясък не губи:

те честно изкарват си хляба. В неволя

 

сега е трудът им. Че някой решава

последните сили докрай да им вземе.

"Не искаме - казват те - в нашта държава

там, дето си вадиме хляба... там и да мреме!"

 

 

 

 

© Нина Чилиянска All rights reserved.

Comments
Please sign in with your account so you can comment and vote.
  • Не, за съжаление нямам близък миньор, но си мисля, че това е една много мъжка и трудна професия.Погледнете линка във ВЕСТИ по- горе.Статията(конкретно снимката) ме накара да напиша този стих.Тъжно е!. Благодаря на всички коментирали!
  • Явно имаш близък миньор?Добра гражданска позиция.
Random works
: ??:??