На Родопите във люлката зелена,
от векове насам винарски край,
ти от цялата вселена
си един прекрасен, малък рай.
В прелестна прегръдка притаена,
в обятия на планина царица,
пъстро ти си подредена,
моя китна Перущица.
И през лято, и през зима
във всяка къща бъчва, две,
руйно вино тука има
и кебапче за мезе.
А историята помни славни,
героични, страшни боеве,
даже Вазов те прослави
във прекрасните си стихове.
Дето Кочо Чистименски не предаде
пред тирана свойта чест и кръв,
за отечеството жертва даде
свидна рожба и невеста - пръв.
Много знайни и незнайни войни
не пожалиха живот и дом
за народна свобода достойни
втурнаха се в див прелом.
Горд, достоен да те има,
мой прекрасен, роден град,
благословен със руйното сивино
и със история богат.
© Гинка Любенова Косева Todos los derechos reservados