8 jun 2024, 7:27

Моят храм на живота 

  Poesía » De amor, Filosófica
119 3 5

След цяла вечност на терзания, 

изпълнили до гуша мойта лирика,

преседна ми, защото е мълчание 

щом няма кой да чуе вѝка ми... 

Но някъде в дълбокото на времето, 

когато вероятно всяка карма 

зачева ни години преди бременни  

да станат родните ни майки -

тогава си се врекла в мен. 

(Отскоро? Няма как да го повярвам.) 

Решил е Бог да бъда отмъстен

с любов, но първо нека я изстрадам.

Сега високо, с погледа на сбъднат 

ми идва да се смея чак до съ̀лзи, 

а помня в колко утрини осъмнал 

от будни нощи все те търсех... 

И колко пъти се заклевах в дявола, 

че Господ ми обърна гръб, 

така да стори, че покварена 

да бъде с болка всяка плът. 

Гневът обсебва всеки разум 

и без познание се ослепява. 

Прости ми, Боже! Осъзнавам, 

че аз самия не прощавах... 

А моят кръст блести в очите ти. 

Поглеждам те и става видима - 

онази вяра, дето в стихове 

е всъщност жажда тъй неутолима. 

Дали напразно бе това усилие - 

да търся в себе си вината? 

Та аз съм се родил безкрѝлен. 

Защо прохождах в небесата? 

Едно е сигурно и неслучайно - 

дотук живях да бъда грешен, 

и паднал в дъното на своя край, 

с любов, покълнала да ме посрещнеш. 

И сигурно до гроб ще питам - 

кога съдбата те намисли, 

да бъдеш святата Обител, 

в която моята душа пречистих? 

 

©тихопат. 

Данаил Антонов 

07.06.2024

 

 

 

 

 

 

 

© Данаил Антонов Todos los derechos reservados

Comentarios
Por favor, acceda con su perfil, para poder hacer comentarios y votar.
  • Ники, благодаря за прочита и харесването, както и за "любими"!
  • Много ми хареса, Дани!
  • Благодаря за думите, Стойчо! 🙂
  • Когато чувствата на живота и любовта водят към Храма на поезията:
    там и Бог е видял в душата ти, Данаил!
    Написаното от теб, създава настроение и желание в читателя да влезе в този Храма на любовта, там, където всеки стих бива свещенодействие за влюбени очи и души!
    Поздравления!
  • Каква откровена и дълбока изповед, Дани! Толкова много ми хареса! Поздравявам те, за таланта! Бъди!
Propuestas
: ??:??