Моят първи 24 Май – спомен от село (5-6 годишен)
Портретът бе окичен с венци.
Върбови клонки сплитаха листа.
Светите братя – първенци
грееха всред китки от цветя.
Строг израз, ореол и светлина...
Денят бе слънчев и лъчист
и хвърляше по техните чела
очите ни на този празник чист.
И помни моята глава смутена,
(не бях аз още даже ученик)
че две череши на ушите ми студени
едва не ме превръщаха в мъченик.
Пътеката и входа на школото,
кипариси строени на шпалир...
Усещах ли как меси се тестото
на това, което щях да стана по-подир?
Възприятия от моя Първи Празник
възкръсват винаги по 24 Май,
когато баба викаше, че съм „поразник”,
а поразиите дойдоха по-късничко комай...
Кирил и Методи? – Някак си ги различавах,
без никой нещо да ми обясни
и винаги ще помня от тогава
как Страх, в Пиетет се претвори.
© Бойко Беров Todos los derechos reservados