Мъдреците от Ориента
Оцеляването във Пустинята е Философия
и изстрадан стил на съществуване,
а керванът с Мъдреците е утопия,
отдавна из миражите изгубена...
Тук времето се мери по луните
и религиозните канони,
насечено от ежедневните молитви –
то няма памет, няма спомени...
И няма избор, няма варианти,
а вечните, човешките дилеми
не мъчат никого... Отдавна
всичко е записано... Без право на съмнение!...
Тук Разумът не търси свойте корени,
тук Разумът дори не се бунтува
и във ритуалното безспомие –
не осъзнава и дори, че съществува...
... Оранжеви миражи по перваза
на залеза пътуват отдалече,
а керванджии край огнището разказват,
че Мъдреци отдавна няма вече...
1993—1995.
Сахара
© Коста Качев Todos los derechos reservados