Вековното наследство е в руини,
стърчат от тях злокобно ръб до ръб,
а бизнеса заместиха комбини –
око за долар, лев за зъб...
Модерната ни сбъркана държава
народа си притиска към ръба.
Едната ù ръка уж нещо дава,
а другата ни удря по гърба.
А хората напират да живеят
и упорито кретат на ръба.
Успяват някои да оцелеят,
а други – не – в неравната борба.
Това е цял народ от алпинисти –
понесъл непосилната съдба,
в пространството и времето единствен
успява да живее на ръба.
© Валерия Тодорова Todos los derechos reservados