На село
Ще дойда пак на село, при Сухата река,
при мойте тополи и спомена за някога.
С уханието на окосена трева и на роса.
ще посрещна с усмивка деня и малко тъга.
Ще дойда пак при старата наша къща,
направена отдавна да приюти рода.
Ще ме посрещне баба на пътната врата,
ще се усмихне и ще ме прегърне веднага.
Ще ми замирише на нафталин и на ракия,
на минало и стари спомени ще изплуват.
Ще седнем заедно с баба под старата асма ,
ще се усмихваме и чувства хубави ще нахлуват.
Ще дойдат тук под старата асма нашите деца,
ще им разказваме за детството ни, за някога.
А те с желание и малки лейки в своята ръка
ще я поливат, а тя ще ги дари със сладостта.
И ще останат тук защото тук им е корена,
защото както дървото живее в земята.
Така и те ще усетят нея дълбоко в душата,
ще продължат по нея, земята на тъгата.
© Валентин Миленов Todos los derechos reservados