Градът, във който труд кипи,
живее и се разцъфтява.
Като уханните липи
разнася дъх на мир и слава.
Тук, във този град хайдушки
на безчетните герои.
Всички грабвали са пушки,
влизали са с турци в бой.
Как ще може турчин хитър
да ограбва и убива.
Туй не трай Хаджи Димитър
и в Балкана той отива.
Днес народът в мир живее.
Учи, труди се, възпява.
Старите легенди той
никога не ще забравя.
14.12.1975г.
© Дончо Минчев Todos los derechos reservados