Не отлитайте, жерави!
Не оставяйте родния бряг!
Път далечен поели,
предвещавате бури и сняг!
С топлината на слънцето
аз ви махам горещо с ръце:
останете, приятели,
ще ви стопли ли мойто сърце!
Ако можех да литна,
като вас да разперя крила,
бих прегърнал земята обичана,
бих прегърнал с усмивка света!
© МАРИАН КРЪСТЕВ Todos los derechos reservados
ослепително бяла.
Леденее все още земята –
като в зима е още скована.
Откъде ли ще дойдат ятата?
Влачат облаци своите дири…
Вместо пролетен цвят, по дърветата
самотен вятър ледено свири.
Тази пролет е толкова чакана –
като ехо в планинско усое…
Откъде ли ще дойдат ятата?
Бавен, бавен е техният полет…
Поздрав с поетичен контрапункт!