22 oct 2009, 12:41

Нощни етюди 

  Poesía » De amor
641 0 3

                              НОЩНИ ЕТЮДИ

                                           1.

Потрепва морно залезът с криле,

додето бавно го поглъща здрачът.

Светла нишка Луната преде,

сребърна мрежа заплита прозрачна.

 

Люлка ще върже в небесната вис,

с Вятъра ще се залюлеят.

Нека завиждат на порива чист!

Нека звездите от яд побледнеят!

 

В унес Луната плете ли, плете

и ето вече всичко е готово.

Но где е Вятърът, къде?

Празна се люлее люлката отново.

 

                                         2.

Тихата нощ търка сънни очи,

сепната от вик тревожен.

Скръбна жена през полето върви

и оплаква живот невъзможен.

 

"Стига! - реката сърдито мълви.

Спри този плач безконечен.

Няма го момъка с рижи коси -

ти го пропъди далече, далече."

 

Чу ли, не чу ли тия слова,

мълком жената нагази

и уморена, отпусна глава

в буйните речни талази.

 

                                      3.

Не си отивай още, нощ, недей!

Със утрото и той ще си замине.

За него хорската мълва бесней:

"цветя не никнат, откъдето мине."

 

Бил имал синове големи и жена.

Пък аз си имам само него.

Дори да ме разлюби - ще простя.

Повика ли ме - с него ще забегна.

 

Не ме упреквай, нощ, не ме жали -

достатъчно светът ще ме одумва.

И той, и ти си тръгвате, нали?

"Обич и вечност не се римуват."

© Мария Костова Todos los derechos reservados

Comentarios
Por favor, acceda con su perfil, para poder hacer comentarios y votar.
  • Четейки тук там, и аз попаднах на стиха ти, Мария...и съм удивена!
  • Благодаря ти!Все пак се намери човек,който да изрази отношение към написаното и сам да сътвори нещо толкова хубаво!
  • Една и съща нощ.Една и съща...
    Могла би да мълчи и крие тайни,
    да дава кратки радости във сънища
    или безсъници да ниже от неравности,
    които в утрото ни няма да се виждат
    добре гримирани и скътани дълбоко.
    Една и съща нощ и три въздишки
    с послания различни и посоки...

    Разплетох го Мари...и ми хареса
Propuestas
: ??:??