13 abr 2023, 20:56

Ода за Гоце Делчев 

  Poesía » Odas y poemas
230 3 5

За Гоце се знае и много, и малко!

Много, щом в песни прославен е той.

Но често за слава юнашка е жалко,

въпрос да задаваме, чий е герой.

 

Роден в Македония. С български корен.

Закърмен в семейство със борчески дух.

Превърнал се той от младеж непокорен

в светец за Родина и своя Кукуш.

Под знамето чисто на Левски и Ботев,

копнял справедливост, мир, свобода

и с чисто си слово към род безимотен

разпалвал сам вяра в корави сърца.

Навред обикалял села и паланки,

из Македонско и Одрински край,

целял да премахне османските пранги,

та хората там да пребъдат във рай.

Апостол народен, така го зовели.

Където явял се - бил лъч светлина.

В делата му славни се много кълнели,

защото ги водел... към свобода.

Но в ден един страшен, в Баница, /Сярско/

аскерът завардил му четата там

и Гоце... спасявайки селото

малко животът загубил в неравна борба.

 

Макар че куршум му пронизал сърцето,

и кръв се проляла във битка, без страх,

песни безсмъртни се пеят за него,

за Делчев – героят ни български, свят!

 

13.04.2023

© Таня Мезева Todos los derechos reservados

Comentarios
Por favor, acceda con su perfil, para poder hacer comentarios y votar.
Propuestas
: ??:??