Орис
Трите влъхви - три съдници,
спорели над пеленак:
- Да е хубав кат' момиче!
- По-добре да е юнак!
Третата пък се засмяла:
- Цяла вечност доживях,
но до днес не съм видяла
доброта при хубост аз!
А детето кротко спяло,
расло, расло и веднъж
се видяло в огледало -
най-красив бил станал мъж!
И каквото си поисквал
с красотата си една,
той постигал. Но тъй свикнал
и от скука погрознял.
Хората това и чакат -
свойте хлопнали врати
пред лицето му - заплакал,
но юнакът победил!
Първо счупил той стъклото,
дето лъже младостта,
после жертвал си окото
да спаси на друг честта.
Но децата все пищели,
колчем минел покрай тях:
- Едноокият! - крещели
и побягвали в луд страх.
Тъй било е цяла вечност -
красота и доброта
не се срещат у човека,
щом ги пъдят от света!
© Даниела Тодорова Todos los derechos reservados