Sep 23, 2011, 12:45 AM

Орис 

  Poetry » Phylosophy
441 0 1

Орис

 

Трите влъхви - три съдници,

спорели над пеленак:

- Да е хубав кат' момиче!

- По-добре да е юнак!

 

Третата пък се засмяла:

- Цяла вечност доживях,

но до днес не съм видяла

доброта при хубост аз!

 

А детето кротко спяло,

расло, расло и веднъж

се видяло в огледало -

най-красив бил станал мъж!

 

И каквото си поисквал

с красотата си една,

той постигал. Но тъй свикнал

и от скука погрознял.

 

Хората това и чакат -

свойте хлопнали врати

пред лицето му - заплакал,

но юнакът победил!

 

Първо счупил той стъклото,

дето лъже младостта,

после жертвал си окото

да спаси на друг честта.

 

Но децата все пищели,

колчем минел покрай тях:

- Едноокият! - крещели

и побягвали в луд страх.

 

Тъй било е цяла вечност -

красота и доброта

не се срещат у човека,

щом ги пъдят от света!

© Даниела Тодорова All rights reserved.

Comments
Please sign in with your account so you can comment and vote.
Random works
: ??:??