18 dic 2019, 7:46

Отговор на разговор на мома и невеста в соц. мрежа 

  Poesía » De amor, De humor, Civil, Parodias, Otra
1433 0 2

Ей бре мòма, бре невяста

как ги уйдурдисват!

Санким двете хич не знаят:

мòмци не кандисват!

Ти, невясто, толкоз лèта,

вече ще забравиш;

ти пък, мòме, още гледай,

рано е да кажеш.

Питайте онази, дето

скоро се е дала,

преди гòдин кЪде десет -

тя да ви разправя.

Днеска няма го мегданя,

ни хорà, ни песни,

ни нивята, ни харманя –

тъй не става лесно.

Либето не слиза с òвци

веке от баира,

дèка търсят всички мòмци

либето, хаира?

Тук чалъм си трябва, знайте,

срещата да стане:

с хубостта ѝ ум да зайде,

с ум декиш да хване.

После пък са срамежливи –

те нишана чакат.

(Зер, момата може крива

да излезе в брака.)

Под венчилото да минеш

сал, ако си либе,

ако за юнака виден

сЪрце ти заùгре.

Ако той се назландисва

булка да те вземе,

хич недей да се натискаш,

сал си губиш време.

Ако ти не искаш него,

туй е зла поличба:

бягай! С тоз юнак се вземай,

с който се обичаш.

© Ивелина Стойкова Todos los derechos reservados

Comentarios
Por favor, acceda con su perfil, para poder hacer comentarios y votar.
Propuestas
: ??:??