20 feb 2019, 13:35

Писмо до Вапцаров 

  Poesía » Civil
363 7 5

 

"Не, сега не е за поезия"
Н. Вапцаров

 

Днес чета от душата ти страници,

братко мой със горящо сърце,
и разбирам - в страна на безсрамия
сме живели тогава и днес.

 

Не с парфюм, а със кръв си изписвал
стих след стих и куплет след куплет,
а перото, барут помирисало,
пали яростно всеки твой ред.

 

Казваш, не е било за поезия,
но със слово надигал си взвод.
Днес дали повсеместна амнезия
е пленила горкия народ?

 

Празнословици стрелят във тъмното
вместо камъни, кал и куршуми.
Тлее жертвено вярата в бъдното,
щом гори не с дела, а със думи.

 

Тъй е, братко, не е за поезия,
ала лирика само творим.
После слагаме в чаша протезите
и спокойни в леглото си спим.

 

Сутрин в седем, с очи гурелясали,
препрочитаме "Жълто" и "Блиц".
Самотее колонката "Класика"...
Май превърнали сме се във виц.

© Миглена Миткова Todos los derechos reservados

Comentarios
Por favor, acceda con su perfil, para poder hacer comentarios y votar.
Propuestas
: ??:??