Затова напълно се отказвам от висшата хармония.
Тя не струва колкото една сълзица дори само на
онова измъчено дете...
Ф. М. Достоевски "Братя Карамазови"
Защо ме доведе в угаснал вулкан,
където проблясват в гланцирано черно
останки от чувства сред тлееща жар?
Не искам да страдам в угаснал вулкан.
Защо ме потапяш в пенливи вълни
от душеща пепел на спомени скръбни?
Там птица не пее, не никнат треви.
Не искам да тъна в пенливи вълни.
Да, знам, че дочуваш уж детско гласче
как вика за помощ и моли пощада
не ден или два, а вечност поне –
на кръста разпънато детско гласче.
И все го линчуват химери от прах
с лица разкривени и погледи алчни,
а то, посиняло от ужас и плач,
крещи: "Стига!", "Спри!" на химери от прах.
И аз го дочувам, гласа на духа,
как тихо се смее и даже флиртува,
понякога страшен, понякога благ –
измама е хищна гласът на духа.
Не чакам разплата, не съдя – не знам.
Единствено Бог вижда що е в сърцето.
Отдавна съм странница в пътя прастар.
Дали пак ще пиша, не искам да знам.
Но няма да стъпя пак в този вулкан
от спомени скръбни сред сенки невръстни.
Простила съм всичко в сърцето си – храм.
Където отиваш, оттам аз се връщам.
3.11.2019
© Мария Димитрова Todos los derechos reservados