Подбирайте прецизно своя ник!
Не само със рождената ни дата –
и с ника ни е свързана съдбата!
“Характерът на хората прилича
на думите, с които ги наричат!
Така жребче със името "Вискяр",
когато порасте, ще стане звяр,
а другото, с гальовно име "Льоня",
жребец ще стане доверчив, спокоен.”
На теб, поетко, и на теб, поете,
най-много ви подхожда
ник на цвете –
с красивото си име да визира
и да разкрива вашата натура!
Така “Маймунка” ли е – ще е щура!
А “Теменужка”-та ще е свенлива!
Разкошна, щедра пък ще е “Божура”!
“Усмивчица” ще бъде приветлива,
а “Лястовичка”: бърза и крилата,
и влюбена в простора, в синевата.
Какво да кажем пък за "Синева":
във цялата Вселена, тъй голяма,
за мен по необятна нежност няма!
“Латинка Златна” ще е златно цвете,
и черен трън за много поетеси:
че тя е цвете – туй ѝ се прощава,
но че е златно – вече ги вбесява!
А при мъжете има ник “Жасмин” –
не ник, ами магнит за поетеси!
Тодора, Гина, Добра и Шавлина,
през цялото поле ще минат -
да срещнат някъде Жасмина!
Поета никът го краси -
с туй всеки ще се съгласи!
Но и обратното е вярно!
Че поговорките не лъжат,
а поговорката гласи:
“Не името краси човека -
човекът името краси!”
Да вземем, примерно, Ангар.
За някого Ангар е цар!
За друг е тъп, елементарен!
А стихоплетец е за трети –
писач на глупави куплети.
И грубиян е, и вулгарен,
и е бездарен тъпанар!
Ала Ангар си е Ангар!
© Ангел Чортов Todos los derechos reservados