Като малка татко ми разказваше
за град голям, от старо време,
Драговец, така се казваше,
още в шести век строен е.
Руини от него днес останали,
пазят страховити спомени
от славното, Априлското въстание
и кланета незапомнени.
В Червената черква и днес
по стените и овални с арки,
белег от смъртта ще разчетеш
и следи от кръв все още ярки.
На внуците разказвам с гордост,
да помнят приказката стара,
че смел и храбър е народът ни
и не е предавал свойта вяра.
А местните до днес зачитат
историята на този храм,
на трети ден Великден, почитат
мъртвите и помен правят там.
© Гинка Любенова Косева Todos los derechos reservados