Губиш се и пак се появяваш.
Гледаш ме с невиждащи очи
и бавно зад мен се прокрадваш
да триеш солените ми сълзи.
Не можеш - въпреки че искаш -
и напразно протягаш своята ръка.
Безплътен - тялото ми да притискаш,
не заблуждавай се в тази лъжа.
Живей в своя свят, не идвай в моя.
Остави ме с моята тъга.
Отдай се на мрака и покоя
там, във вечните поля.
Слаб съм сега, но ще е до време,
отново ще изправя своята глава.
Тогава, и да тичаш ти след мене,
аз по своя път ще си вървя.
Съдбата мъдро е отредила -
тъга и радост за ръка да вървят.
Не мисли, че при мене е сгрешила,
просто греховете ми още ще кървят.
Отивай си. Не ме измъчвай.
Аз си имам своята борба.
Спаси себе си. Не се облъчвай,
с лъчите на човешка суета.
23.12.2000 г.
© Райко Дяков Todos los derechos reservados