Прощаване с Ана
(ретро)
Пред някой чародей сега
да можех да застана
и да поискам три неща-
то първото е Ана!...
Робърт Бърнс*
Край!... Вече всичко се свърши!...
На Любовта разпиляна
кой ли крилата прекърши?...
... А днес се прощавам със Ана...
Две чаши на масата има-
в две чаши е всичко събрано,
но я няма жената любима!...
... Аз днес се прощавам със Ана...
И нещо в Душата, красиво
като цвете откъснато рано,
от жажда жестока загива...
... А днес се прощавам със Ана...
В гърдите ми бие сърцето
със звън на тревожна камбана...
... И тъй е забило, проклето,
че днес се прощавам със Ана...
И топлата пепел безумно
разравям, която остана,
но въглен там няма да лумне...
... А днес се прощавам със Ана...
... Забравена струна проплаква
в последен акорд разлюляна...
Аз никого вече не чакам
и днес се прощавам със Ана!..
Коста Качев
.
*превод Цветан Стоянов
© Коста Качев Todos los derechos reservados