Посветено на осемгодишния Алекс!
Просто съдба
Нов ден е! И все познатото положение
със спринцовката и иглата в ръка,
от жаждата за нейното съдържание
денят минава и протича винаги така.
Нов ден е! И все познатият сблъсък
по пътя към желаното изцеление,
но в борбата с инсулиновия недостатък,
няма победител, само временно спасение.
Нов ден е! Глюкомерът отчита нова нужда
в безцветния дисплей със точен час,
от данните си отива и последната надежда,
отново липса, нулев инсулинов запас.
Нов ден е! Отново към познатата диета,
вечната закуска- плодове и зеленчуци,
без никаква захар сок или чай за напитка -
основните продукти за диабетици.
Нов ден е! Пресъхнали са за вода устата
в така отпадналото и обезводнено тяло,
неопровержимите причини за умората,
но и признаците за болестта, като цяло.
Нов ден е! Ден за енергична разходка
или обиколка на квартала с колело,
те са неизменната и твърде важна стъпка
в предотвратяването на наднормено тегло.
Нов ден е! Но за някои той е все същият:
със спринцовката и иглата в ръка,
това е животът на диабетиците, присъщият,
повечето го наричат: просто съдба!
© fervor Todos los derechos reservados