26 jul 2012, 23:33

Път към душата 

  Poesía
472 2 4

Някой някъде беше го казал отдавна –

към душата ми път или улица няма;

всеки път предпочита да крачи по равното,

а върхът и просторът напред са измама.

 

Пътят лази по стръмното мудно и плахо,

долу в ниското пътят се влачи лениво,

пътят ражда пътеки до праг и до стряха,

а душата е устрем.

Душата е жива.

 

Някой беше го писал, аз само цитирам –

към душата ми няма ни релси, ни гара,

на която задъхан експресът да спира

сред порой от искри и кълбета от пара.

 

Всяка релса е впита до болка в земята,

всяка гара е символ на край и на “сбогом” –

няма релси до бялата плът на душата,

няма гари по дългия полет до Бога...

 

Друг го казва, аз само повтарям дочуто –

няма тихо пристанище с кей за душата!

Ще се лутат в мъглите,

без път ще се лутат

даже белите кораби с вятър в платната.

 

Че платната са само капани за бриза,

здраво вързани горе за мачти железни,

че са само на кораба белите ризи...

А душата е порив над кипнали бездни.

 

Няма кей,

няма релса и път,

дето могат

да достигнат през всички пространства душата,

че душата е птица, отдясно на Бога.

 

Който има криле, да побърза нататък!

 

© Валентин Чернев Todos los derechos reservados

Comentarios
Por favor, acceda con su perfil, para poder hacer comentarios y votar.
  • Душата е устрем, душата е порив, душата е птица. Харесва ми! Поезия с високо качество! Поздрави!
  • Чудесен!!!
    Поздрави, Поете!
  • Така е, Поете: човешката душа е по-неузнаваема и от Космоса...
    И от мен: БРАВО!
  • ... а който няма...
    Браво!
Propuestas
: ??:??