“Всичко ценно в живота ни е наслаждение.
Всичко друго в живота ни - е без значение!”
Дали вярна е тази му мисъл - не знам.
Аз бих казал, че не! Но това е Хайям!
А Хайям е написал безброй рубаи,
и от всяка от тях светла мъдрост струи!
Нека прибързано не възразяваме,
а над тези му думи да поразсъждаваме.
Че без радост не може – това се разбира.
Ала важно е кой във какво я намира.
Който търси наслада в винò и жени,
за когото е радост да прави злини
и чиято наслада за други е рана,
той навеки във ада ще ври във катрана!
Ала който наслада намира в труда,
който верен остава докрай на дълга,
който прави добро, а за слава нехае,
той след своята смърт ще блаженства във рая!
Колко хора такива живеят сред нас!
И, което е важно, такъв съм и аз!
____
“Сколько я ни вникаю в дела под луною,
Наслаждение - все, остальное - ничто!” (Омар Хайям).
© Ангел Чортов Todos los derechos reservados
Кой каквото ще да казва -
от наслада никой тук не се отказва!