Лете беше преди девет
или десет години, през три могили,
през четири гори, и две пустини,
имаше селце от не повече
двадесет колиби
сгушени в Алхареното дефиле.
Там, нейде из шарените цветове,
дете чакаше на стария каменен мост,
над реката сребристра и дълбока
да дойде чаканият, обещан гост.
Мина се време, а от него ни вест, ни кост.
Детето в ръцете си студени държеше
старият му приятел-дрозд.
Не се чуваше тропотът на конски копита,
ни птичите песни от близката гора;
а реката за първи път бе толкова спокойна и мълчалива,
наоколо нямаше признак на ни една душа жива.
Детето все още стоеше -
там на моста с една надежда в ръка.
Ала от тази пуста наивност, тъй и не разбра,
че ще му донесе единствено и само тъга.
Обърна се и тръгна с наведена глава
по пътя наобратно - към дома.
Няма го живеца, отиде си и деня
досущ като бяла орхидея с
изпопадали по земята листа.
© Нина Чалъкова Todos los derechos reservados