Тече реката на живота.
Залива ни с бурни вълни.
Ту позлатени от слънчев отблясък,
ту с мътни, блатисти следи.
Той, живота е буйна река,
по която се носим в забрава.
Днес сме щастливи, а утре уви
потънали в мрак и без слава.
Той, животът е пълноводна река.
Всичко има във него – и радост и скърби,
Тъй, както реката търси свойто море,
тъй и ний се стремим към безкрая.
Прилича животъг на неспокойна река.
Ту тече си спокойно със горда осанка.
Ту става порой, шумна пълна със грохот вода -
Река величава.
А ние в реката, веслата сме хванали здраво.
Броим всеки бързей и праг.
На живота юздите придържаме право,
на живота юздите – реката със с вечния бяг.
© Румяна Маринова Todos los derechos reservados