23 nov 2024, 14:05

Риторично 

  Poesía
56 2 2

Там дълбоко… в незнайни, притулени, тъмни места 

на душите ни немощни, незащитени от злото, 

коренища вкопават и раснат отровни цветя 

на омраза и мъст… Задушават вика на живота!

 

Зад завесата някой умело изплита лъжи… 

Разпродава ги друг… И в портфейлите - тлъсти заплати. 

А в полето, под снежен покров, бездиханен лежи

фронтовакът злощастен, фатално прострелян от брат си. 

 

Но ще дойде, ще дойде денят дългочакан, мечтан, 

на последния, паметен взрив от снаряд и ракета - 

конвулсивен финален акорд на свирепата бран. 

И след него ще грейне просторът - прозрачен и светъл!

 

Ще се втурне животът - искряща, пенлива река - 

през въздишки, ридания, скърби… усмивки, възторзи…

И гробарят дори ще изглежда навярно така, 

сякаш никога хиляди трупове не е извозил… 

 

Оцелелият войн у дома ще се върне щастлив!

Ще потъне в прегръдките топли на хора любими. 

Без око, без ръка или крак може би… Но нали 

пощади го смъртта?! Благодарен е - още го има!... 

 

Аз не зная в земята разделна чий химн ще звучи. 

И чие ще е знамето, гордо развято над нея. 

Но се питам: Нима милиони ще склопят очи, 

неразбрали че могат съвместно и в мир да живеят?!... 


 

Албена Димитрова 

2.2.2024.

София. 




 

© Албена Димитрова Todos los derechos reservados

Comentarios
Por favor, acceda con su perfil, para poder hacer comentarios y votar.
  • Браво, Бени!
  • Много силен и актуален стих с общочовешко значение, осъждащ войните.
    В частност войната в Украйна и в Близкия изток.
    Поздравление, Бени. Възхитен съм!:

    "Но ще дойде, ще дойде денят дългочакан, мечтан,
    на последния, паметен взрив от снаряд и ракета -
    конвулсивен финален акорд на свирепата бран.
    И след него ще грейне просторът - прозрачен и светъл!

    Ще се втурне животът - искряща, пенлива река -
    през въздишки, ридания, скърби… усмивки, възторзи…
    И гробарят дори ще изглежда навярно така,
    сякаш никога хиляди трупове не е извозил…"
Propuestas
: ??:??