С Ботев в сърцето
Ще разпръсна думи за младостта на слънцето
през светлото на недостъпни сънища.
Ще посея светлина под стъпки на войвода
и където е блестял пламъкът на героичното.
Това, което ти отнема дъха и снема високото,
от брега на Дунава към връх Околчица,
от острото на сабята до прочетеното на земята,
от борбата на духа до силата на избраното,
сред бурите на вчерашен и днешен ден,
обетът вплита казано за дело, бран и сеч
и в пастта на време гибелно, вихър и жлъч
понася челата на всички към кът свободен.
С неотнетото към обещаното и вреченото
се уричаме до последен камък на брега.
Мария Славова
© Мария Todos los derechos reservados