"... не могъл да издържи
на това страдание храбро
и спокойно, а му призляло,
причерняло и той паднал
на земята..."
Йоан Скилица
Историята помни и разказва
за хора, някога живели.
За славни подвизи и рат,
за тъжни дни и спад.
Там, на ранина във здрача,
под крепостната твърд на Охрид,
върви войска, завръща се
от плена дълъг, византийски.
Но странно войнство е това,
пристъпва бавно, криволичи,
стенания пронизват мрака.
Потръпва октомврийската земя.
Василий Втори, подъл византиец,
на всичките очите им избоде
и само по един на сто остави
с едно око, за да ги води!
Бъди проклет навеки, Българоубиец!
И идат те, изпити, немощни,
по пътя падат, голи и боси.
Опръскани със кърви цели,
засъхнали отдавна по лицата им.
При своя цар те се прибират,
защитници на българска земя.
Вървят, вървят и се не спират
под каменната крепостна стена.
Вест за тях получи Самуил.
" Царю, завръщат се пленените!"
И кат' видя войниците си слепи
той мигом се строполи на земята!
Историята помни и разказва
за дълги две столетия
под чужда византийска власт.
И нямаше България от този час...
А там, на ранината в здрача,
пристъпват самуилови войници.
Вървят под Охридски стени...
Те гледат нас с невиждащи очи
и тихо казват: "Помнете ни!".
© Хари Спасов Todos los derechos reservados