16 mar 2013, 21:58  

Селската къща 

  Poesía » Otra
638 0 6

СЕЛСКАТА  КЪЩА

 

                   А беше красавица – с опнат чардак

                   и Господ от пътя му връща...

                                                            Ники Комедвенска

 

Аз помня тъй селската къща,

в очите ми тя не изстива:

как дядо ми в нея се връща

прегърбен, от орната нива.

 

А тя, засияла и топла,

стопанинът свойски посреща.

Огнището баба ми чопли

с главнята, до къкреща леща.

 

Как сутрин зората ни буди

на масата с топлата каша;

планинското звъннало чудо

с овцете ни, тръгнали в паша.

 

На двора вън  кръглото гумно.

Там стожерът, тъжно и нямо,

очаква вършитбата шумна,

куп снопи, въже намотано.

 

Как ходът за миг се обръща

под стъпки на волски копита!...

Бръшлян днес е плъзнал из къщи,

търкулната -  детската пита.

 

А моята цветна неделя

насам, щом колата завие,

килим от треви ще постеле

и цъфнало клонче ще свие.

 

В широкият свят ли поемам

на селото идвам в полите.           

В прозорците светло ме гледат

на баба и дядо очите...

 

 

 

 

© Иван Христов Todos los derechos reservados

Comentarios
Por favor, acceda con su perfil, para poder hacer comentarios y votar.
Propuestas
: ??:??