15 jun 2024, 2:09

Ще бъда! 

  Poesía » Filosófica
49 2 5

Животът си предвидих с точност

до няколко несбъднати късмета.

Случайното изглежда ли нарочно,

щом никога не спираш към успеха?

И мисля си, дали ще съм след края - 

частица в необята на Вселената? 

Душата ми сред дъсчената стая, 

дали ще заживее в моя скелет?

Макар и малко късно да дойдѐ, 

нестихващо е моето желание - 

да бъда още жив, като човек,

а не поет жадувал за признание.

А може да съм синя пеперуда,

която ще лети между годините. 

Ще връща младостта човешка духом,

и с мъдрост ще опрашва съгрешилите...

Или ще съм отварата на билка, 

до дъно да ме пият за обичане, 

докосването мъжко под престилката, 

на дълго недолюбвано момиче... 

Ще бъда остро камъче в обувката 

на нечие удобство или навик, 

отровен трън в петата на преструвката, 

с която лицемерието жа̀ли. 

Понякога ще бъда изречение, 

което ще подрежда всички думи 

на клетвите пред Господ за смирение, 

изречени от грешника по чудо... 

Но времето не бави своя ход 

и аз все още стъпвам над земята. 

Преди да начертаят моя гроб, 

порой ще съм за поменни цветя. 

А, ако цъфнат с бързината на късмета ми, 

аз облаците с дъх ще разпилея, 

прогонил на смъртта си дъждовете, 

ще чувам как обичам и живея... 

 

©тихопат. 

Данаил Антонов 

14.06.2024

 

 

 

© Данаил Антонов Todos los derechos reservados

Comentarios
Por favor, acceda con su perfil, para poder hacer comentarios y votar.
  • Благодаря, Даниела! 🙂
  • "...прогонил на смъртта си дъждовете,
    ще чувам как обичам и живея"... И си заслужава, Дани, заслужава си да даряваш света с красива поезия и с любов!
  • Благодаря ви, сърдечно! 🙂
  • "А може да съм синя пеперуда,
    която ще лети между годините.
    Ще връща младостта човешка духом,
    и с мъдрост ще опрашва съгрешилите"...
    Браво, Дани!
  • Поезията ти винаги е красива, наситена с емоции и уникални метафори!
    Браво, Дани!
Propuestas
: ??:??