28 feb 2009, 17:48

След четвъртата атака 

  Poesía » Civil
641 0 5
 

След четвъртата атака

       

                            ... на воùните от лейбгвардейския егерски полк, 

                             от който само половината са останали живи

                             след четвъртата атака на редутите при Телиш.

                       

С барабан и фанфари, те тръгват под строй.

Офицери, строени в редици.

Те не са на парад. Просто влизат във бой.

И по чест. И по устав - войници.

 

Лейбгвардейският егерски полк се топи,

а редута е все непокътнат.

Четири пъти в атака. Олово свисти.

И земята, покрита е с мъртви.

 

Тя, подгизнала в кръв, сякаш плаче за тях.

С пелена от мъгла ги завива.

За убитите в бой няма смърт. Нито грях.

Те остават завинаги живи.

 

След победата - слава! И почест! И чест!

И редутът заспива безшумно.

Но в земята телишка се срещат и днес

побелели от мъка куршуми.

© Александър Калчев Todos los derechos reservados

Comentarios
Por favor, acceda con su perfil, para poder hacer comentarios y votar.
Propuestas
: ??:??