СМЪРТ
Денят си тръгва гузен,
залязва златното кълбо.
Мракът идва син и хладен,
загърнат в сиво наметало.
Нощта започва в лилаво,
тъжно лампата блести.
Отвън се чува вик на сова,
по небето запулсираха звезди.
На масата пакет цигари,
бутилка водка, пепелник.
Душата ми отсреща седнала,
поела роля на съднúк.
В стаята е пусто и самотно,
цигарен дим в полумрак,
шишето е наполовин изпразнено,
а вътре в мене – лед и мрак.
Една въздишка, после пак една,
запалвам сетната цигара.
Къде загубих радоста?
Къде изгубих мойта вяра?
Един въпрос, след него – други,
а отговори не намирам.
Нощта отмина и се съмва,
лягам си и там в съня умирам!
. . .
Ivaylo Atanassov
13.05.2006 (24.31 h)
Senftenberg - Germany
© Ивайло Атанасов Todos los derechos reservados