2 feb 2010, 16:14

Сняг, сълзи и кал 

  Poesía » Civil
737 0 5

Съзираш ли оттатък улицата

заснежена

премръзналата фигура,

напомняща на тънка вейка...?

Прегърбена,

но още несломена -

прегърната от дървената пейка...

 

Пред нея няма шапка

или картонена кутийка за монети,

защото фигурата е човек,

не просяк бутафорен от декора;

И в него още свети,

не друго, още свети взора...

 

И щастието ми прилича в втози миг

на глупава реклама от неон...

премигва кратко като тик

върху лицето на бездомник...

 

 ... хладната реклама от неон...

 

въздъхва за последно и угасва

със тихичък едничък стон,

стаен в гърди на скитник без подслон...

 

Като оцапан сняг се стича във олука

вярата,

нима на някого му пука...?

 

... дали поезията ми е гражданска и мръсна,

или градът ми е поезия

от кал...

за гражданите му пропита с жал...?

Каква е разликата...

 

... щом този

свят - във рутината си

нехае никак за сълзите ми...?

И се върти, по-бързо,

отколкото зараждат се мечтите ми...

 

И вярата ми, вече споменах ти,

топи се точно като сняг,

изчезва в зейналите шахти

на мръсния окаян град

 

и на съдбата му...

нетърпелива да се влее пак,

да циркулира в вените на нищетата му...

 

На улицата много тъмно става

(без светеща реклама от неон);

снегът и той - в канала се стопява...

А ключовата дума си остава - дом -

 

за този, който няма къде да се скрие

от бялата смърт на града,

в който никой на никого нищо не дава -

дори презрение - да се покрие...

 

В света, във който всичко скъпо се продава,

денят отмина - същите сме ние.

Надяваме се господ да прощава,

със милостта си през нощта да ни завие...

 

© Елена Леонова Todos los derechos reservados

Comentarios
Por favor, acceda con su perfil, para poder hacer comentarios y votar.
  • Страхотно!
  • Наистина Лени,тъжно е че има толкова много такива хора...Но по тъжното е това, че са останали малко като теб,които ги забелязват и се опитват да направят нещо,въпреки ограничените си възможности...Написала си нещо прекрасно!
  • Обяви номер на телефонен оператор ,за да изпращаме СМС-и!
  • Страхотно!
  • Тъжна приказка!Поздравления!
Propuestas
: ??:??