24 may 2013, 10:40

Спирала 

  Poesía
715 1 4

 

СПИРАЛА

 

 

... И се върти през времето кръгът

– всевечни са законите прастари –

и всичко следва земния си път,

а на земята всичко се повтаря:

след дневно злато – сенчест полумрак,

след пролет буйна – клони оголели,

след млади листи – есенен варак,

след летен зной – смразяващи виелици.

 

Дъната морски стават върхове

и суши сменят луди пълноводия,

слънца огряват нови светове

и гаснат пак сред звездни хороводи.

 

И се върти кръгът, и се върти,

и се преследват близко и далечно,

и се редуват свойства и черти

– в редуващата се нетрайност – вечни.

И става “вчера” всяко ново “днес”,

и се стопява – тихо и покорно –

без съжаление и без протест...

...за да се върне някога повторно.

 

И само аз, човешки ембрион,

аз, sapiens, най-висшето творение,

живея вън от общия закон

и вечността се подиграва с мене.

 

За мен едничък на света кръгът,

разполовяващ тази вечност бяла,

не е безкраен и несвършващ път,

а пагубна отворена спирала.

И моят еднодневен тих живот

като във пламъка на свещ изгаря.

Под вечния огромен небосвод

едничък само аз не се повтарям.

 

Да, зная! Моят непокорен род

– човешкият – по пътища далечни

през времето открива своя брод.

Човечеството може да е вечно!

 

Но аз, самият аз, живея ден
– прашинка на ревера на безкрая –

а този свят е сътворен за мен.

Аз трябва, аз съм длъжен да съм траен!

И странната спирала е шега,

измислена от капещото Време...

 

Аз искам вечност. Искам я сега.

Или ще дойда – и ще си я взема!

 


 

© Валентин Чернев Todos los derechos reservados

Comentarios
Por favor, acceda con su perfil, para poder hacer comentarios y votar.
  • Ха, ха!!! Огромна, предизвикателна заявка!!! Грандиозно!
  • Притихва като в шепа вечността.
    И бликза, и примамливо далечна,
    тя кротко спи в човешката душа,
    която не съзнава, че е вечна

    Поздрави, маестро!
  • Какво да кажа тук.... стоя безмълвна...
  • Аз трябва, аз съм длъжен да съм траен! Така е. Честит празник!
Propuestas
: ??:??