Спомен за Бурята...
Помня о́ще оня ден когато
приказно красив бе Океана –
Слънцето над него щедро злато
пръскаше със доброта́ засмяна...
... След това затишие измамно
леко Океана се разклати –
Бурята ни връхлетя внезапно
с пориви до днес неосъзнати...
Страшен във гневът си урагана
с черен облак Слънцето отмъкна;
над площта стихийно разлюляна –
пладне беше, но в денят се мръкна...
Във мъглата скри се хоризонта,
о́тесни́ се някак Океана
и остана дива и самотна
Бурята да вие в зла закана...
Мълнии със огнени езици
режеха на ивици мъглата;
рибите летяха като птици
на ята кръжащи над водата...
Корабът се гънеше от болка –
пощурял търчеше екипажа...
В този миг, пред Бурята, бе колко
лесно, някой: „сбърках“ – да си каже!...
... Бурята стихйно продължаваше –
Океана във кресчендо стенеше,
а Безкрая бързо се стесняваше...
Бог навярно в този ден бездействаше!...
Молех се на него и на Юда
след миражи бързо отлетели...
Чувал бях, че ставало е чудо!...
„– И щастливи после заживели...“
04.01.2021./ Едно време в Атлантика
© Коста Качев Todos los derechos reservados