Среща в Пролетта...
Утро... Пролет... Пее птица...
Бавно се развиделява...
Къдрокоса хубавица
южни ветрове събрала –
тича радостна, засмяна
просто като вихър лека...
Разцъфтялата поляна
с радост прави ѝ пътека...
Ручей някъде бълбука
пролетно игрив, подскача –
много свежест пръска тука
той на утрото във здрача...
– А дали́ сега не идва
тя във Пролетта към мене,
като сбъдната молитва?!... –
в миг изтръпвам от вълнение...
Сигурно за да ми каже
нещо важно, много мило,
много пролетно и даже
изключително красиво...
Но какво ли по–красиво,
може в утрото от нея?...
С мак закичена, игрива...
– Тя не е ли горска фея!...
А косата ѝ омаян
ро́ши пролетния вятър
и с полата ѝ играе –
вдигайки я в небесата...
Дето стъпи разцъфтяват
пролетни цветя с надежда,
всички птици в хор запяват –
и́ я Слънцето заглежда...
А каква ли воля властна
от безкрайната Вселена
с гравитация я тласна
тъй възторжена към мене?...
Изумително разкошна
с женски чар ме омагьоса:
нереална, но възможна,
прелестна и къдрокоса!...
– А дали́ не е Мечтата
от оназгодишна пролет,
дето Северният вятър
ослани́ по чужда воля?...
– Бо́же, моля ти се, нека
тя сега да бъде Истина
и по цветната пътека
да върви, но не измислена!...
* * * * *
... но-о повярвал бих и в Бога,
и в божественото чудо –
щом да я прегърна мога
и да я целувам лудо!...
12.05.2020.
© Коста Качев Todos los derechos reservados