26 dic 2007, 13:51

Старата къща 

  Poesía » Filosófica
1863 2 9
 

СТАРАТА КЪЩА

 

Старата къща - ето я там,

спотаена и сгушена, съзрях я едвам,    

в листака на буйната пролет красива

снишава се още по-жалка и сива.

 

Минувачи случайни й хвърлят око:

докога ще е тук това грозно петно?!

Ненужна старица, тъй скоро обречена

в забрава за вечност да бъде въвлечена...

 

А някога стройна била, хубавица чудесна,

облечена в бяло, същинска невеста,

като стопанката млада, която грижливо

поддържала с ревност огнището живо.

 

Дечица невръстни се гонели лудо,

с гласчета щастливи огласяли звънко

къщата, двора, широкия път и далеко

ехтял - като песен - смехът им в полето.

 

А вечер, когато към залез клоняло,

Шаро се втурвал на пътя стремглаво,

стопанинът прашен оттам той посрещал

и до прага на къщата с радост довеждал.

 

А там го очаквала жената любима

с искрящи очи и усмивка свенлива,

целувка със трепет му давала ласкава

и го въвеждала вътре с любов неизказана...

 

Човешка история, навеки заключена

между стените на старата къща порутена.

Отдавна не чуват се гласове, нито стъпки,

угаснал и огънят в сухите съчки.

 

Така е било и така ще върви,

не прощава животът... човешки съдби,

тъй различни и шарени, но защо ли накрая

и следа във праха не оставят, не зная...

 

Старата къща - ето я тук,

утре през нея ще прокарат нов път...

Ще се сети ли някога някой, тъй, в свойта забързаност,

че земята под него е гроб на човешка история,

                                            любов изживяна,

                                                    изпепелена привързаност?!...

 

                                                                                 

                                                                                  Русе, 25 декември 2007 г.

© Ева Георгиева Todos los derechos reservados

Comentarios
Por favor, acceda con su perfil, para poder hacer comentarios y votar.
  • Много хубав стих, Ева!
    Поздрави и честита Коледа!
  • Прекрасно е.Разчувства ме,дори ме разплака....
    Пишеш наистина красиво...
  • Браво, Ева! Разчувства ме...умили ме...
    много хубаво и трогателно стихотворение.
    с обич за теб.
  • Великолепен стих, Ева, завърна ме в бабината къща, която вече...
    БЛАГОДАРЯ ТИ, ПРЕКЛАНЯМ СЕ!!! ЧЕСТИТА КОЛЕДА, БЪДИ ЗДРАВА И ЩАСТЛИВА!!!
  • Сърдечно благодаря на всекиго от вас!!! Бъдете здрави и щастливи и много слънце да грее в очите ви не само по време на празничните дни!!!
  • !!!
    Много хубаво стихотворение!
    Виждаш нещата с поглед на поет!
    Страшно много ме впечатли!!!
    Поздрави сърдечни за приятно прекарване на празниците и за още такива стихове!
  • Хубав спомен, достоен за картина да се увековечи!
    Бог да е с теб, път да е лек!!!
    И весели празници! Чуден стих!!!
  • Страхотна картина би било!
  • Поздравления за поредния хубав стих!!!Хайде художници от сайта...Нарисувайте го.
Propuestas
: ??:??