13 dic 2019, 19:57

Старост-нерадост 

  Poesía » De humor
859 4 8

Тръгнал дядо за дърва

в близката гора,

с юлара на магарето в ръка,

с шарена торбичка на гърба,

питка топла във месал,

 

баба рано му опекла,

пиленце турнала́ цяло,

само дето не разбрала,

че ракийка в манерката за вода

дядо метнал на гърба!

 

Вървял, вървял,

песни за моми

и китки бодро пял,

камъни подритвал и броял,

най-накрай стигна́л!

 

Слънце грее, птички пеят,

сянка шарена засмяна

си намерил на поляна,

вързал Марко да пасе,

а той огън да кладе,

 

гъбки понабрал,

с пилето в жарта метнал.

На тревата си постлал абата,

мустак засука́л,

доволно полегна́л

 

и като се подхвана́л,

и като се запука́л -

те ти питка, те ти пиле,

те ти гъби, те ти огнена вода...

Край огнището заспал...

 

Ден не спи, прежури,

слънцето към заник се катури,

на полянка хлад повя,

дядо стреснато се буди:

- Ами сега, що стана́?

 

Бързо скача на крака,

стяга Марко със самара,

няма време за дърва,

мрак ще падне -

хукнал към дома!

 

Чака баба на вратница

в една ръка гьостерица,

в другата - черпак,

а на место наръча с дърва,

на самара - манерка и торба,

 

Марко отпред бодро

вирнал уши и глава,

дядото след него

на тигел едва-едва

спряпа омекна́лите крака.

 

- Ой, ти, дядо, порязнико́!

Дамаджаната опразнил, 

де са ти дървата?

Дядо клюмва му главата,

- Бабо, уплах ми е тоз черпак,

 

и тая гьостерица...

Обещавам, утре и дърва,

и гъби ще ти набера,

само пусни ме дома́,

кат човек да се наспя,

 

че при Марко във яхъра

нощем е голем бахъра!

А и гладен огладнял

дали на сутринта

жив ще бъда оцелял?

© П Антонова Todos los derechos reservados

Тръгнал дядо за дърва,
стигнал до една река,
над реката нямало мост,
имало сламка,
и приказката е до тамка!
  726  24 
Comentarios
Por favor, acceda con su perfil, para poder hacer comentarios y votar.
  • Цветенцеее - 🌺🌻🌺 Добре си ни дошла да споделиш със нас дядовата съдба!
  • 😊!
  • Благодаря, Стойчо!
    Броя куплетите и не мога да повярвам, че аз съм написала толкова много в едно стихотворение!
    😅!
  • Хубав пикник спретнал дядо!
    Заслужава да нощува във яхъра!
    Но нали е милозлива баба...
    Поздравления за приказката,Пепи!
  • Марианке, докато го пишех си мислех за "Мятало Ленче ябълка", само дето моят дядо обратното - едвам крета след Марко!

    Надявам се, то на една жена като ѝ поднесеш красиво обещание и ѝ свалиш една-две звезди, как няма над човека да се смили!
  • Бър, бър, бърррр,
    зимен ден навън - бахър,
    край огнището сбрали са се
    по комшийски на тла́ка
    бабите от наш'та махала,
    коя с игла, коя с плетка във ръка,
    и за лятото през смях разказват
    не мож ги надприказва!

    И аз бях там, отзад
    на миндерчето седях,
    слуша́х и през смях ги записа́х!
  • Свеж,лек стих.След тези патила на стареца се радвам че съм се наспал без произшествия.
Propuestas
: ??:??