Знаеш ли колко е трудно да забравиш любимата
и как е естествено да погледнеш назад,
там, където бе топло по средата на зимата
и уютно приветлив бе чуждият град?
Този град на самотници и влюбени,
този град е толкова противоречив.
В него аз те срещнах и загубих,
като теб е той - студен, но и красив.
Толкова го мразя и обичам...
Град на гордост и презряна самота.
Свикнал съм по стръмнините му да тичам,
а по равното, проклинайки, пълзя.
Изписква в утрото мелодията тъпа,
часовникът светлинен отмерва точен час
и спирката позната още ми е скъпа,
защото рано сутрин напомня ми за нас.
Напомня ми за наш`те нощи, мила,
за строфи ненаписани, изплакани пред теб,
за страстите в целувките си скрила,
за ласките, откраднати сред някой стар вертеп.
Мога, но не искам да забравя
най-скъпото, което съм презрял.
Града на влюбените ще оставя
и тебе... всичко свое вече съм ти дал.
© Пламен Рашков Todos los derechos reservados