Дошъл на Земята – на белия свят,
орисан си бил ти да станеш богат.
Житейска пътека с безброй върхове,
примамливо всеки от тях те зове.
В началото бавно изкачваш се ти,
напред към върха на креслата мечти.
Събереш ли сили – ти ставаш стрела,
по стълбата скачаш през три стъпала.
Тълпите човешки в стихиен екстаз,
увличаш ги лесно с ораторски глас.
Избраник на княза* – пред теб е целта...
И с котешки стъпки щурмуваш властта.
Започваш житейския бурен възход –
командваш парада – тълпата народ.
Издигаш се в бранша... Началник ресор...
Съкровища златни в швейцарски трезор.
Хвърчат магистрали... На княза си брат...
Морето дари те с луксозен палат...
Пристанище, яхта, басейн с фонтан,
цъфтящи градини, като на султан...
Дори и спортист да си, клъвнеш ли стръв,
ти можеш да бъдеш сред първите – пръв.
Решиш ли да скачаш... и без парашут,
в креслото на кмета, ще бъдеш прочут...
Ти ставаш министър или депутат...
Ковач на закони – юрист демократ...
Пари, кариера, успех в любовта.
Богат като Крез* си... Следа... Суета...
Върха си на този лъжовен бял свят...
Тълпите „покорно“ след тебе вървят...
Звездата сияе над златния трон...
Под трона там долу... Кордон до кордон...
2 май – 17,40 ч., 30 май 2020
–––––––––––––––––––––––––––––––––
Крез* – Лидийски цар от VI в. пр. н. е.
Княза* – в Библията. Според Иисус Христос –
управителя на Земята – Сатаната.
© Иванъ Митовъ Todos los derechos reservados