Jun 2, 2020, 10:47 PM

Стълбата 

  Poetry » Phylosophy
827 5 7

Дошъл на Земята – на белия свят,

орисан си бил ти да станеш богат.

 

Житейска пътека с безброй върхове,

примамливо всеки от тях те зове.

 

В началото бавно изкачваш се ти,

напред към върха на креслата мечти.

 

Събереш ли сили – ти ставаш стрела,

по стълбата скачаш през три стъпала.

 

Тълпите човешки в стихиен екстаз,

увличаш ги лесно с ораторски глас.

 

Избраник на княза* – пред теб е целта...

И с котешки стъпки щурмуваш властта.

 

Започваш житейския бурен възход –

командваш парада – тълпата народ.

 

Издигаш се в бранша... Началник ресор...

Съкровища златни в швейцарски трезор.

 

Хвърчат магистрали... На княза си брат...

Морето дари те с луксозен палат...

 

Пристанище, яхта, басейн с фонтан,

цъфтящи градини, като на султан...

 

Дори и спортист да си, клъвнеш ли стръв,

ти можеш да бъдеш сред първите – пръв.

 

Решиш ли да скачаш... и без парашут,

в креслото на кмета, ще бъдеш прочут...

 

Ти ставаш министър или депутат...

Ковач на закони – юрист демократ...

 

Пари, кариера, успех в любовта.

Богат като Крез* си... Следа... Суета...

 

Върха си на този лъжовен бял свят...

Тълпите „покорно“ след тебе вървят...

 

Звездата сияе над златния трон...

Под трона там долу... Кордон до кордон...

 

2 май – 17,40 ч., 30 май 2020

–––––––––––––––––––––––––––––––––

Крез* – Лидийски цар от VI в. пр. н. е.

Княза* – в Библията. Според Иисус Христос –

управителя на Земята – Сатаната.

© Иванъ Митовъ All rights reserved.

Когато си влюбен, духът ти лети,
сърцето ти – цвете с красиви мечти...
Разцъфнала обич, превръща се в цел,
пътуваш към нея уверен и смел.
Под знак на рождената ярка звезда, ...
  685 
Синееше върхът
пред мен в далечината,
но как до там, без път
да мина през гората!
По урвите отвесни – ...
  1587  15  19 
Comments
Please sign in with your account so you can comment and vote.
  • Благодаря ти, Гавраил, за посещението и за коментара! Хубава вечер ти желая!
  • Сътворил си една многоцветна истина.
    Поздрав!
  • Благодаря, Георги! Хубава вечер ти желая!
  • Поздравления за чудесната творба!
  • Цвете, Дени и Мариана, благодаря за посещението на страницата и отношението към темата. Целта ми бе да покажа човека, който се стреми към върха, само да се добере до властта. И да командва народа.
    Благодаря на Цветето, Младен и Юри за добавката в любими.
    Хубав ден ви желая!
  • Много ми харесва. Интересна е и страната , от която разглеждаш човека и неговите потребности и лудост.
  • Може би всеки връх е началото на нова стълба...
    Да се стремим към него, но с цената на какво?! И ако изгубим себе си изкачвайки “стълбата през три стъпала” какъв е нашият успех?! Поздравявам те за темата и начина, по който си изразил своето отношение! Повече от прекрасно е!
Random works
: ??:??